29/06/2018

“Vlaanderen is klaar voor digitale meter”

Back to article overview

Vandaag keurde de Vlaamse regering het ontwerpdecreet voor de digitale meter definitief goed. Het ontwerp kan nu naar het parlement zodat de plaatsing van de nieuwe energiemeters kan starten vanaf 1 januari. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Via proefprojecten werden er al meer dan 41.000 digitale meters geplaatst. Al het nodige studiewerk is gebeurd. Vlaanderen is klaar voor de digitale meter.”

Vanaf 1 januari 2019 zal Fluvius – de fusie van netbeheerders Eandis en Infrax – de digitale energiemeters beginnen te plaatsen. Het ontwerpdecreet werd vandaag definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein benadrukt het belang van de digitale elektriciteit- en gasmeter voor de energieomslag. We gaan immers van een systeem met grote energiecentrales naar een systeem waarin iedereen steeds meer zelf zijn of haar eigen energie opwekt. “Dankzij digitale energiemeters zullen de netbeheerders meer data hebben om de stabiliteit van het net te verzekeren en kunnen er nieuwe tariefsystemen komen die hernieuwbare energie interessanter maken.”

De burger zal met de nieuwe meters een beter inzicht krijgen in zijn energieverbruik. Wie daar actief mee aan de slag gaat zal energie kunnen besparen, wie ook nog eens slimme toepassingen aan de meter koppelt nog meer. “Meten is weten”, aldus Tommelein, “dus de data van de digitale meters zullen ons eveneens helpen in de strijd tegen energiefraude. Er moet ook niemand meer langskomen om de meterstanden op te nemen. En we hebben geen aparte – duurdere en stigmatiserende – budgetmeters meer nodig.”

Wie geselecteerd wordt betaalt niks

De digitale meter breekt door in heel Europa. Vlaanderen is bij de allerlaatsten om hem in te voeren. Zelfs de drie overblijvers Litouwen, Tsjechië en Portugal zijn ondertussen gestart met de plaatsing of bezig met proefprojecten. Bovendien wordt de oude, analoge Ferrarismeter niet meer gemaakt.

Zoals vastgelegd in het decreet, blijven voor de digitale meter dezelfde regels gelden als voor de oude: alleen wie zelf een nieuwe meter vraagt of een nieuwe meter nodig heeft door aanpassingen aan de woning, betaalt voor de plaatsing. Alle andere plaatsingen betalen de netbeheerders, en dat blijft – net zoals vandaag – gesolidariseerd in de energiefactuur. “Al wie vanaf januari 2019 door de netbeheerders geselecteerd wordt om een digitale meter te krijgen mag er gerust in zijn, je zal niks extra moeten betalen”, zegt Bart Tommelein.

De nieuwe kostenbatenanalyse die de VREG deze maand op vraag van de minister maakte, toont trouwens aan dat de digitale energiemeter een goede zaak is voor onze samenleving. Ze brengt ons 440 miljoen euro op, nog eens 100 miljoen euro meer dan eerst gedacht. “Via proefprojecten werden er al meer dan 41.000 digitale meters geplaatst. Al het nodige studiewerk is gebeurd. Vlaanderen is klaar voor de digitale meter”, besluit de minister.

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com