Concept Selectieve (gravitaire) drijflaagverwijdering

Deze techniekfiche is onderdeel van de BOSS applicatie.

Principe

Naast een actieve drijflaagverwijdering kan een drijflaag ook via skimming, in verticale filters, op een drain met pompput of uitzonderlijk op open sleuven of grindgevulde sleuven, worden verwijderd.

In dit geval zal een deel van de NAPL vloeistof onder invloed van de zwaartekracht toestromen naar de onttrekkingsplaats waar deze kan worden opgepompt. Zolang er sprake is van een continue laag van NAPL, met een zekere dikte, kan dit proces doorgaan. Op een zeker moment zal de resterende NAPL echter niet meer toestromen (n.l. wanneer de z.g. NAPL-retentiecapaciteit van de bodem wordt bereikt).

 

Toepassingsgebied en toepassingsvoorwaarden

Passieve drijflaagverwijdering kan worden toegepast in eerder doorlaatbare bodems waarin een aanzienlijke hoeveelheid (mobiele) NAPL aanwezig is. De mobiliteit van de NAPL dient op voorhand te zijn getest, b.v. door een NAPL-recuperatieproef op een peilbuis met filter in de NAPL-zone. In bodems met geringere doorlaatbaarheid is de techniek doorgaans minder effectief en/of is een hogere densiteit noodzakelijk van onttrekkingsmiddelen. Tevens moet rekening gehouden worden met seizoensinvloeden en daarmee gepaardgaande waterstanden. Eventueel kan in een later stadium van de sanering overgeschakeld worden naar hoogvacuümonttrekking.

Indien wordt gewerkt in open sleuven of grondgevulde sleuven dienen deze te worden afgedekt en geventileerd over een actief koolfilter.

 

Kosten

De kosten van een dergelijke saneringsaanpak zijn lager dan deze voor hoogvacuümonttrekking. De benodigde onttrekkingsmiddelen zijn vergelijkbaar met deze voor grondwaterontrekking. Het opgepompte NAPL-product kan worden opgeslagen in bovengrondse tanks en afgevoerd naar een extern verwerker. Indien naast NAPL ook water wordt opgepompt dient een olie-waterafscheider te worden voorzien en een afzonderlijke behandeling voor de waterfractie.

 

Milieubelasting en te nemen maatregelen

De milieubelasting en energievraag van deze techniek is gering. Te nemen maatregelen zijn dezelfde als deze voor multi-fasenextractie. Indien gevaar op zettingen dient hier bijkomend een stabiliteitsstudie te worden uitgevoerd.