Storttrechters

Deze techniekfiche is onderdeel van de Stoffiches.

Storttrechters zijn toestellen die het bulkgoed opvangen dat gelost wordt door grijpers of transportbanden en in een meer gerichte straal weer storten op een transportsysteem (meestal transportband), een vrachtwagen of wagon. De trechter heeft hierbij twee functies: als buffer en als doseerapparaat. Door de trechter te voorzien van een doseerinrichting is het namelijk mogelijk het discontinue verlaadproces van de grijperkraan in te zetten in een continu proces.

Storttrechters worden ook gebruik bij het leegmaken van opslaghopen of gesloten opslagruimtes door wielladers. De wiellader stort het opgepikte goed in de storttrechter waarna het via een continu transportsysteem de opslagruimte kan verlaten.

Om een gelijkmatige stroom te genereren en om te vermijden dat grote brokken de stroom blokkeren, zijn storttrechters veelal voorzien van roosters of lamellen. Het gebruik van lamellen vereist wel een zekere ‘vloeibaarheid’ van het bulkgoed. De trechters kunnen uitgerust worden met in de hoogte verstelbare vulbuizen en stofdoeken wanneer ze gebruikt worden voor het laden van voertuigen.

Er bestaan verschillende types van trechters:

  • Mobiele of vrijstaande trechters: deze onafhankelijke storttrechters kunnen makkelijk verplaatst worden. Ze worden vooral toegepast waar flexibiliteit noodzakelijk is of waar kleinere hoeveelheden goederen overgeslagen worden.
  • Mobiele trechters in combinatie met kraan: hier zijn de kraan en de storttrechter samen gemonteerd. De kraan met trechter kan bewegen over een spoor. Bij laadbruggen zijn storttrechters altijd een vast onderdeel van de installatie.
  • Vaste trechters: de storttrechter is geïnstalleerd op een vaste plaats op het bedrijfsterrein. Het voordeel van deze trechters is dat het makkelijker is om milieu- of andere maatregelen te nemen. Voor goederen die slechts minimaal mogen blootgesteld worden aan de weersinvloeden kan men de storttrechter plaatsen in een gebouw met een dak. Het dak schuift open op het moment dat de grijper zich aandient om het goed te storten en sluit zich weer nadat het goed gestort is. Ook is het makkelijker om bij vaste trechters afzuiginstallaties te voorzien dan bij mobiele trechters.

Storttrechters zijn geschikt voor bijna alle bulk materialen (tot een zekere korrelgrootte), bv. graan, kunstmest, kolen, metaalerts (geen ijzer), cement, zand.

Stofemissies worden veroorzaak op twee plaatsen: bij het laden en bij het lossen van de trechter. Het laden vormt de grootste bron van stofemissies. Bij het openen van de grijper ontstaat een stofwolk en door turbulentie kan stof uit de gevulde trechter opwaaien (zieFiguur 25).

Figuur 25: stofemissies bij het laden van een storttrechter [RAM Environnement, 2008]