24/10/2013

OVAM sluit overeenkomst met afval- en bouwsector om materiaalkringloop van cellenbeton te sluiten

Back to article overview

Bouw- en sloopafval is een van de grootste afvalstromen in Vlaanderen. Jaarlijks gaat het om ongeveer 11 miljoen ton. Gelukkig wordt meer dan 90% van dat afval gerecycleerd. Steenachtige fracties worden gebroken en opnieuw aangewend als gerecycleerde en gekeurde puingranulaten. Andere fracties als vlakglas, gips, dakbitumen of cellenbeton vragen een meer specifieke aanpak. In het kader van het duurzaam materialenbeleid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zet de OVAM voor deze fracties samenwerkingsovereenkomsten of ketenbeheerprojecten op met de sector. Vandaag wordt een dergelijke overeenkomst getekend om de materiaalkringloop van cellenbeton te sluiten. Hierdoor kan Vlaanderen jaarlijks 50.000 tot 100.000 ton afval van cellenbeton besparen en aanwenden als nieuwe bouwmaterialen.

Het doel van de overeenkomst is om in 2014 reeds 30.000 ton cellenbetonpuin te recycleren en in 2020 uit te groeien tot Europees koploper op het vlak van cellenbetonrecyclage.

Een nieuw en recycleerbaar bouwmateriaal

Cellenbeton wordt sinds 1955 gebruikt in de utiliteitsbouw. Sedert 1995 wordt het ook gebruikt in de woningbouw. Het WTCB raamt dat er momenteel ongeveer 7,3 miljoen ton cellenbeton in gebruik is in België. De Vlaamse sloopsector raamt de hoeveelheid cellenbetonpuin op 50.000 tot 100.000 ton per jaar. Recyclage van cellenbeton is technisch mogelijk en wordt vandaag al toegepast maar kan nog beter. De recylage tot nieuw cellenbeton geniet uiteraard de voorkeur. Daarvoor is een zuivere, selectieve sloop en inzameling nodig van cellenbetonafval. Het puin kan ook hergebruikt worden in andere toepassingen zoals lichte betonproducten.

Wat is een ketenbeheerproject

Voor een aantal bouwmaterialen zet de OVAM sterk in op ketenbeheerprojecten. Dat zijn vrijwillige samenwerkingsovereenkomsten om de materiaalkringloop van een bepaald product gesloten te houden. Hiervoor werkt de OVAM samen met de sloopsector, de inzamel- en recyclagesector, producenten en verkopers en de bouwsector. De OVAM kiest voor deze aanpak omdat praktische belemmeringen soms een groter obstakel voor volledige en hoogwaardige recyclage vormen dan een gebrek aan technische know-how.

Deze overeenkomsten passen in het duurzaam materialenbeleid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en de doelstelling van de OVAM om oplossingen op maat uit te werken om de kringloop van bouwmaterialen gesloten te houden. Primaire grondstoffen zijn immers een schaars en kostbaar goed. We hebben dus zowel ecologische als economische redenen om onze afvalstoffen maximaal selectief in te zamelen, te recycleren en opnieuw in te zetten als hoogwaardige grondstof voor nieuwe producten.

Wie doet wat in deze overeenkomst?

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door: 

  • de Confederatie van Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken (CASO);
  • de Federatie van Bedrijven voor Milieubeheer (FEBEM);
  • EKP Recycling; 
  • Chap-yt; 
  • Xella België; 
  • Cellumat; 
  • de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB); 
  • de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). 

De sloopsector staat in voor het maximaal scheiden aan de bron van cellenbetonpuin en vermijdt dat het puin met andere afvalstoffen vermengd geraakt.

De afval- en recyclagesector zorgt op haar beurt voor de gescheiden ophaling en tracht cellenbeton uit het gemengd bouw- en sloopafval zoveel mogelijk af te scheiden.

De verwerkers van cellenbetonpuin stemmen hun verwerkingscapaciteit af op het verwachte aanbod en zorgen voor een evenwicht tussen in- en uitgaande stromen.

De producenten en verkopers van cellenbeton engageren er zich toe hun eigen productie-afval voor de volle 100% te recycleren, het gebruik van primaire grondstoffen minimaal te houden en zoveel mogelijk cellenbetonafval te aanvaarden dat voldoet aan hun kwaliteitseisen voor verwerking in nieuwe producten.

De OVAM organiseert het overleg tussen de partijen, stimuleert het selectief slopen en scheiden en ondersteunt proefprojecten en onderzoek naar het sluiten van deze materiaalkringloop.

Bron : OVAM