07/05/2013

Belgische satelliet PROBA-V succesvol gelanceerd

Back to article overview

Op maandag 6 mei 2013 om 23:06 (lokale tijd) is de Belgische satelliet PROBA-V met de VEGA-raket succesvol gelanceerd vanop de ESA-lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana. Een belangrijke mijlpaal binnen de Belgische ruimtevaart, want PROBA-V is de eerste missie voor globale landmonitoring die volledig ontwikkeld werd door de Belgische industrie.

QinetiQ Space NV, de prime contractor, en OIP Sensor Systems hebben respectievelijk de satelliet en de camera’s ontwikkeld. VITO trad op als ‘principal investigator’ en ontwikkelde de verwerkingsketen van de beelden. Het European Space Agency (ESA) gaf de opdracht voor de bouw en superviseerde de ontwikkeling. Ook het controlecentrum bevindt zich bij ESA, meer bepaald in Redu (België).

Tot op heden werden voor globale landmonitoring o.a. de Franse SPOT4- en SPOT5- satellieten gebruikt. 15 jaar lang hebben de VEGETATION-1 en VEGETATION-2 camera’s aan boord van deze satellieten wereldwijd de vegetatie in kaart gebracht. Hierdoor beschikken we over essentiële informatie inzake oogstvoorspelling, ontbossing, verwoestijning enz. Na een lange en succesvolle carrière zitten deze missies er bijna op. Gedreven door het succes van SPOT-VEGETATION besliste België om een nieuwe satelliet te ontwerpen, PROBA-V. 

PROBA staat voor ‘Project for On-Board Autonomy’. De V in PROBA-V is een verwijzing naar het doel van de missie, het opvolgen en in kaart brengen van de vegetatie op wereldschaal (VEGETATION). PROBA-V is de derde telg uit de Proba-serie en tevens de eerste minisatelliet die een volledig operationele missie zal verzorgen.

Uniek aan PROBA-V is het feit dat hij niet veel groter is dan een wasmachine en toch in staat is om de aarde te monitoren met een hogere spatiale resolutie dan zijn veel grotere en zwaardere voorganger SPOT-VEGETATION. Aan boord van de PROBA-V bevinden zich camera’s die dagelijks een opname maken van de hele aarde en dit gedurende de volledige levensduur van de missie (2,5 tot 5 jaar). 

 

De ruwe data worden van de satelliet naar het ontvangststation in Kiruna (Zweden) gestraald. Van hieruit gaat de ruwe data naar het verwerkingscentrum van VITO in Mol, waar ze worden omgezet in bruikbare beelden met een resolutie van 1/3 km en 1 km. Deze dagelijkse beelden zijn van grote waarde in het kader van de versnelde klimaatverandering en global change in het algemeen. Het Belgisch Wetenschapsbeleid (BELSPO) financiert de verwerking van de data en VITO is verantwoordelijk voor de verwerking, de opslag en de distributie van de data/beelden.

De data policy van PROBA-V is zeer open om een breed gebruik mogelijk te maken, d.w.z. dat de meeste data gratis beschikbaar zijn via een gebruiksvriendelijk portaal (http://proba-v.vgt.vito.be/).
Het consortium van ontwikkelaars, BELSPO en ESA kijken uit naar een succesvolle bijdrage van PROBA-V aan de globale milieumonitoring en de studie van global change.

Meer informatie over PROBA-V en de internationale conferentie ‘PROBING VEGETATION’, kan u terugvinden op http://proba-v.vgt.vito.be/

Bron : VITO