28/06/2013

40 miljoen peuken, 8 miljoen kauwgoms en 1 à 2 miljoen plastic flesjes , blikjes en bananenschillen belanden in Vlaanderen jaarlijks naast de vuilnisbak

Back to article overview

Nieuwe zwerfvuilcampagne drukt de Vlaming met de neus op de feiten

Vandaag lanceert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in samenwerking met de OVAM en Fost Plus de nieuwe Indevuilbak-campagne. Uit onderzoek blijkt dat Vlamingen per jaar miljoenen stuks zwerfvuil achterlaten. Met opvallende acties en affiches wil de Vlaamse overheid iedereen aanzetten tot kleine, individuele inspanningen die de hoeveelheid zwerfvuil sterk kunnen verminderen.

Uit een bevraging door onderzoeksbureau iVox en de meest recente proefstrokenanalyses van de OVAM blijkt dat zwerfvuil nog steeds een hardnekkig probleem is dat aangepakt moet worden.     

Nog steeds veel zwerfvuil

De onderzoekers schatten dat in 2013 alleen al 1 à 2 miljoen, plastic flesjes, blikjes en bananenschillen naast de vuilnisbak zullen eindigen. Daarnaast belanden er dit jaar meer dan 40 miljoen sigarettenpeuken op de grond en kleven er in Vlaanderen ongeveer 8 miljoen stuks kauwgom op straten, banken en pleinen. Dit materiaal vormt de basis voor de nieuwe campagne met harde cijfers op de affiches en impactvolle radiospotjes.

Net als de vorige jaren moedigt de campagne iedereen aan om persoonlijk een steentje bij te dragen. “De oplossing om iets te doen aan deze gigantische cijfers is simpel” zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. “Niets op de grond gooien maakt al een wereld van verschil en kost amper moeite.”

Verloren grondstoffen

Als je de 40 miljoen sigarettenpeuken die momenteel jaarlijks naast de vuilnisbak belanden op een rij zou leggen, komt dit overeen met een totale afstand van 1,000 km of een trip van Brussel naar Aix-en-Provence in Frankrijk. Van de 1,2 miljoen bananenschillen kan je 28,8 ton of 3 volle vrachtwagens compost maken. En met het verwijderen van de 8 miljoen kauwgoms is één persoon die fulltime werkt en geen vakantie neemt liefst 4 jaar en 3 maanden bezig.

Vlaams minister Schauvliege benadrukt dat veel van het zwerfvuil perfect gerecycleerd kan worden. “Van het aluminium van twee miljoen blikjes kunnen 3.000 nieuwe fietsen gemaakt worden. Het aantal flesjes dat nu op Vlaamse straten en in bermen belandt is goed voor zo’n 27.700 truien. Alles bij elkaar verliezen we dus een enorme hoeveelheid waardevolle grondstoffen.”

Voorloper van acties in het najaar

In het najaar volgt de apotheose van de campagne. Dit jaar is die gericht op het zwerfvuil in de uitgaansbuurten van universiteitssteden Kortrijk, Leuven, Gent, Antwerpen en Hasselt. Dit project is de aanloop naar de lancering van de netheidsindex. De overheid wil met deze index steden en gemeenten een objectieve graadmeter aanbieden en de evolutie van het zwerfvuilprobleem in Vlaanderen monitoren. Met behulp van een uitgebreide criterialijst kan elke stad of gemeente een overzicht opstellen van de impact van zwerfvuil. Zo hebben ze een goed overzicht van waar het goed gaat, welke buurten een extra inspanning verdienen en hoe de algemene toestand in Vlaanderen evolueert.

De Indevuilbak-campagne is een initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met de OVAM en Fost Plus. Zo willen de initiatiefnemers zwerfvuil de wereld uit helpen.

Bekijk Affiche